Future Architecture Platform
MAO

Organizacija

NOSILEC VSEBINE IN PROJEKTA: DRUŠTVO TRETAROKA

Društvo Tretaroka je organizacija, ki jo je formirala skupina ustvarjalnih posameznikov. Zanimajo jo družbeno angažirani projekti, ki jih prevzemajo odgovorno, saj je prepričana, da so civilne iniciative pomemben element pri preprečevanju uniformnosti in spodbujanju pestrosti. Tretaroka izhaja iz oblikovalsko/umetniških in kulturoloških področij ter se usmerja v povezovanje z drugimi praksami. Tretaroka se je od začetka leta 2005, poleg številnih kooperacijskih projektov, usmerila predvsem v družbeno kritične in druge izobraževalne platforme, ki osvetljujejo, razvijajo in povezujejo znotraj tem, ki vplivajo na kreativno in drugo klimo v slovenskem okolju. Ves čas svojega obstoja se pri realizaciji različnih eksperimentalnih projektov (Face2Face, Marmelada, Emotivno okno, Design Biotop) fokusira na povezovanje z mednarodnim prostorom kot na primer sodelovanje z Univerzo Aalto iz Helsinkov. V slovenskem okolju se povezuje z različnimi mediji in organizacijami (Kinom Šiška, ALUO, Ljudmilo, javno agencijo SPIRIT, MAO, Ministrstvom za Kulturo in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, galerijami, javnimi prostori, podjetji, posamezniki…).

Design Biotop je partner evropske platforme Future Architecture, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Future Architecture je prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, ki jo finančno podpira Evropska komisija, Muzej za arhitekturo in oblikovanje pa je njen predlagatelj in koordinator. Platforma z 18 člani iz 15 držav je pričela z delom novembra 2015. Namen platforme je festivale in muzeje odpreti za novo, še ne uveljavljeno generacijo ustvarjalcev in oblikovati vseevropski program dogodkov, na katerih bo najširša javnost lahko spoznala sveže ideje za prihodnost mest in arhitekture

Kdo so Future Architecture?

Koordinator: Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI); člani: National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT), Copenhagen Architecture Festival (DK), Lisbon Architecture Triennale (PT), dpr-barcelona (ES), CANactions, Kiev (UA), Društvo arhitekata Istre – Società architetti dell’Istria DAI-SAI (HR), Museum of Architecture in Wrocław (PL), Belgrade International Architecture Week (SR), House of Architecture, Graz (AT), Tirana Architecture Week(AL), One Architecture Week, Plovdiv (BG), Design Biotop, Ljubljana (SI), Bureau N, Berlin (DE), Swiss Architecture Museum, Basel (CH), Kosovo Architecture Festival (RKS), Forecast, Berlin (DE), Calouste Gulbenkian Foundation, Lisbon (PT)

Future Architecture Platform
MAO