Servis 8
Turizem Ljubljana
Mestna občina Ljubljana
Kino Šiška
Future Architecture

O dogodku

Design Biotop: Prostor in percepcija
21. – 22. september 2017 I Kino Šiška, Ljubljana

Mentorji: Koponen+Hildén (Juuso Koponen in Jonatan Hildén), Office of Displaced Designers (Shareen Elnaschie in Kimberly Pelkofsky), Paolo Patelli.

Letošnja izdaja Design Biotopa z naslovom prostor in percepcija se dotika mnogoterih pogledov na mesto Ljubljana, ki izhajajo predvsem iz dojemanja njenih uporabnikov. Za izhodišče, skozi katero bomo raziskovali različne poglede na Ljubljano, smo vzeli lani nastal dokument, ki določa strateške smernice kulturnega turizma v obdobju od leta 2017 do 2020. Za kulturni turizem smo se odločili, saj gre za področje, kjer Ljubljana še posebej izstopa v svoji ponudbi, poleg tega pa ta segment povezuje zelo različne teme, poglede in problematike znotraj mesta. Tema tako ponuja logično nadaljevaje lanskega razmisleka o integraciji kreativnega sektorja v razvoje trajnostnega razvoja mesta. Še posebej nas bodo tako zanimale teme kot so vključevaje kreativnih industrij v kontekst turizma, vključevaje različnih obiskovalcev v mrežo uporabnikov mesta, odnos do lokalnega prebivalstva, urbanistične ureditve in mestni potencial ter trajnostni element kulture, turizma in razvoja mesta.

Z delavnico tako želimo raziskati mogoče še neodkrite možnosti in povezave med različnimi deležniki v mestu, razmisliti o možnostih, ki jih kultura in kreativne industrije ponujajo za razvoj trajnostnega turizma. Z vključevanjem odločevalskih struktur (MOL) v celoten proces želimo vzpostaviti miselni okvir, ki lahko pripomore pri doseganju dolgoročnih strateških ciljev. Vsebinske okvirje delavnice so v sodelovanju s Servisom 8, pripravili mentorji, izbrani preko javnega poziva Future Architecture – izbor najboljših mladih kreativcev.

Mentorji in vsebinski sklopi:

Čigavo je mesto?
Mentorici: Office of Displaced Designers (Shareen Elnaschie & Kimberly Pelkofsky)
Povzetek teme: Meta delavnica, ki bo preizpraševala načine uspešne komunikacije med deležniki mesta in v njemu delujočih skupnosti.

Uporaba podatkov pri razkrivanju priložnosti in izzivov kulturnega turizma
Mentorja: Koponen+Hildén (Juuso Koponen & Jonatan Hildén)
Povzetek teme: raziskovanje potenciala podatkov za razkrivanje vplivov in priložnosti kulturnega turizma v Ljubljani.

Podporne strukture pri razmišljanju o dediščini
Mentor: Paolo Patelli
Povzetek teme: Meta design studio, ki bo raziskoval in prototipiral ideje za razmislek o trenutni vlogi in potencialu spomenikov in kulturne dediščine v mestu.

Pri strokovnem vodenju delavnice sodeluje Servis 8 (Ana Kyra Bekš & Marko Horvat) in Aljaž Vindiš (oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacijo).

Servis 8
Turizem Ljubljana
Mestna občina Ljubljana
Kino Šiška
Future Architecture