Marco Steinberg, odprto predavanje

O dogodku

OBLIKOVALSKO INOVACIJSKI IZZIV
Z JAVNIM SEKTORJEM

19.11. med 10.00 in 17.00, Kino Šiška: Delavnica
20.11. ob 10.00, MAO: Odprto predavanje Marca Steinberga in predstavitev rezultatov

Tretji iz serije Design Biotop dogodkov poimenovan Oblikovalsko inovacijski izziv, se navezuje na uporabnost oblikovanja v reševanju kompleksnih problemov znotraj specifičnih okolij kot je javna uprava.
Dogodek poudarja iskanje rešitev z med-sektorskim sodelovanjem in povezovanjem različnih miselnih in sistemskih pristopov. Design Biotop vzpodbuja iskanje novih načinov reševanja družbenih problemov, ki temeljijo na sodelovanju med različnimi nivoji družbe in različnimi sektorji in ki vključujejo oblikovalsko mišljenje kot strateško orodje za spremembe.

V Oblikovalsko inovacijskem izzivu sodelujejo 4 ministrstva, Služba vlade RS in regionalna agencija (MIZŠ, MJU, MK, MGRT, SVRK in RRA LUR), ki so pod mentorstvom finskega sistemskega oblikovalca Marca Steinberga, Redesigning Our Future / Cities, government, innovation v večmesečnem procesu izbrala in definirala vsebino izzivov, obravnavanih na dogodku. Delo bo potekalo v zaključenih skupinah, kjer se bodo udeležencem iz javne uprave pridružili izbrani oblikovalci, kreativci, podjetniki in managerji, s katerimi se bodo v vodenem procesu lotili reševanja izzivov.

Dogodek bo zaključila predstavitev rezultatov in javno predavanje mentorja delavnice Marca Steinberga, v petek 20. novembra ob 10.00 v MAO. Njegove izkušnje in sistemski pristop k reševanju kompleksnih izzivov so neprecenljive za vsakogar, ki ga zanimajo sistemski pristopi in celostne rešitve ne glede na sektor ali področje dela.

Vsebinska navezava

Design Biotop je oblikovalska platforma, ustanovljena z namenom iskanja presečišč med različnimi nivoji družbe in promoviranja oblikovalskega pristopa pri reševanju družbenih, političnih in ekonomskih problemov ter preko razvijanja grass-root projektov, z namenom promoviranja novih oblik med-sektorskega povezovanja in sodelovanja (http://www.designbiotop.si/2015/2013). Vsi dogodki, organizirani pod imenom Design Biotop, želijo vzpodbuditi delovanje na vseh družbenih ravneh in aktivirati posameznike k izkustvenem učenju, sodelovanju in odprtemu deljenju znanja. S promoviranjem vrednot, kot so vzajemno razumevanje in sodelovanje, želimo vzpodbujati projekte, ki hranijo kreativni um in ga aktivirajo pri reševanju kompleksnih problemov na različnih ravneh družbe in na različnih strokovnih področjih. Za razumevanje potenciala oblikovalskih in drugih kreativnih praks želimo skozi Biotop graditi dolgoročne projekte, katerih glavno vodilo je sistemski pristop k oblikovanju (System design). Izhajajoč iz odzivov Design Biotop konference organizirane novembra 2013 v Kinu Šiška, smo se v letu 2014 odločili pripraviti poglobljeno delavnico, ki bo namenjena raziskovanju potenciala vizualizacije podatkovnih prikazov v procesih odločanja in potencialne vloge takšnih vizualizacij pri razumevanju in reševanju kompleksnih problemov. Design Biotop Data projekt je prejel nagrado za najboljši spremljevalni dogodek BIO 50:ZDAJ.

Marco Steinberg, odprto predavanje