Mentorji Aleksandra Zarek Clément Blanchet Juuso Koponen Lavinia Scaletti Léopold Lambert Tomaž Pipan Udeleženci delavnice

Juuso Koponen

Juuso Koponen
Vodenje skozi proces zbiranja in urejanja podatkov.

Juuso_1 (1)

Juuso Koponen (1978) je informacijski oblikovalec, avtor, predavatelj in DJ iz Helsinkov. Je partner oblikovalskega studia Koponen+Hildén, ki večinoma sodeluje z vladnimi institucijami, javnim sektorjem in nevladnimi organizacijami. Za analizo in vizualizacijo podatkov združuje metode oblikovanja, raziskovalnega novinarstva in računalništva. Delo studia obsega izdajo tiskanih publikacij, kot sta Arts and Culture in Helsinki (http://bit.ly/2dW1Uhj) ter Helsinki Bicycle Account 2015 (http://bit.ly/2dZs0PC) in oblikovanje interaktivnih vizualizacij za stranke, kot sta University of Helsinki (http://toissa.fi) in Kulturkontakt Nord (http://bit.ly/2e7Ht5j).

Koponen je z delavnicami na temo vizualizacije podatkov gostoval v Helsinkih, Tamperah, Lahtiju, Amsterdamu in Ljubljani. Dela tudi kot gostujoči predavatelj na Univerzi Aalto in številnih drugih univerzah na Finskem. V Helsinkih vsako leto organizira konferenco Vizualizacija znanja (http://tietonakyvaksi.fi), na kateri sodelujejo finski in tuji strokovnjaki s področja vizualizacije in predstavitve informacij. Letos se je konference udeležilo preko 650 akademikov, vladnih uslužbencev ter posameznikov s področja industrije in medijev. Je avtor knjige o oblikovanju informacij Tieto näkyväksi (Aalto ARTS Books, 2016), zagovornik prostega dostopa do podatkov, član Helsinškega gibanja YIMBY (http://bit.ly/2d2tcFZ), skupine entuziastov urbanističnega načrtovanja, ki si prizadeva, da bi Helsinki postalo trajnostno sonaravno mesto, je član upravnega odbora Mestnega muzeja Helsinki, poleg tega pa tudi DJ in promotor klubov (http://bit.ly/2ej9Psp).