Mentorji Aleksandra Zarek Clément Blanchet Juuso Koponen Lavinia Scaletti Léopold Lambert Tomaž Pipan Udeleženci delavnice

Tomaž Pipan

Vsebinska usmeritev delavnice: Osmišljanje kulture mesta in turizma na podlagi obrti ali proizvodnje
Razumevanje ekonomije znanja in spreminjanje mestne kulture in turizma. Premislek o vrednostnih verigah novih turističnih izdelkov, ki kot gonilo turizma domiselno združujejo izobrazbo, inovacijo in sposobnost ustvarjanja.

Barbara_Pocek (2 of 1)-2

Tomaž Pipan
www.urban.si

Tomaž Pipan je dodiplomsko šolanje zaključil v Ljubljani na Fakulteti za arhitekturo, smer urbanizem z diplomo digitalnega orodja za namen urbanizma. Izobraževanje je nadaljeval v Angliji, kjer je leta 2008 uspešno zaključil magistrski študij Krajinski urbanizem.

Njegov projekt “Peri-Urban Nodalities”; ki raziskuje aplikacijo digitalnih orodij v oblikovanje strategij, je bil nagrajen z odliko. Akademsko pot je nadaljeval na London Metropolitan University, kjer je leta 2015 doktoriral. Doktorsko delo “Capacity of Industry for Civic Culture” raziskuje pomen in vpliv tehnologije in inovacij na trajnostni razvoj in oblikovanje mest.

Pri projektu “Managing City Systems” pa je Dr. Pipan vodil skupino programerjev in geoinformatikov ter razvil tehnologijo BrainBox – orodje za modeliranje strateških scenarijev in za pomoč pri prostorskem odločanju. BrainBox je namenjen različnim deležnikom prostora od mestnih oblasti, planerjev, investitorjev, do lokalnih skupnosti. Tomaž trenutno sodeluje v start-up skupini za razvoj infomacijskega produkta BrainBox, ki je del Cliamte-KIC pospeševalnika. Izdeluje tržno strategijo in projekcijo upravičenosti produkta glede na raziskavo sektorjev strank.Tomaž Pipan ima dolgoletne izkušnje z delom v birojih tako v Sloveniji kot v tujini. Delal je za priznane arhitekturne biroje, kot je na primer krajinski biro Gustafson and Porter v Londonu. Njegove izkušnje so poleg klasičnega arhitekturnega oblikovanja, usmerjene predvsem na področje urbanih strategij ter t.i. “urban design”. Kot arhitekt-urbanist si je nabiral izkušenj pri projektih v Singapurju, Združenih arabskih emiratih, na Kitajskem in širom po Evropi. Ključno je prispeval k zmagovalnemu projektu biroja Gustafson and Porter za prestižno tekmovanje Valencia Parque Central v Španiji, ki je trenutno v fazi izgradnje.