Mentorji Aleksandra Zarek Clément Blanchet Juuso Koponen Lavinia Scaletti Léopold Lambert Tomaž Pipan Udeleženci delavnice

Aleksandra Zarek

Vsebinska usmeritev delavnice: Ljubljana kot oblikovalsko središče okolju prijaznih tehnologij
Kako oblikovati destinacijsko blagovno znamko za Ljubljano?
Graditi znamko Ljubljana in ustvarjati lokalne trajnostne strategije.

Barbara_Pocek (2 of 1)-4

Aleksandra Zarek

Aleksandra Zarek je arhitektka, ki si je izkušnje nabirala v Berlinu, Lizboni in na Poljskem, trenutno pa dela v Stephenson STUDIU v Manchestru, ki je za svoje projekte prejel številne nagrade.

Študirala je na Univerzi Sheffield in na Tehnološki univerzi v Tampereju, kjer se je začela zanimati za arhitekturno in urbano oblikovanje kot orodje družbenega delovanja. V okviru študentskega oblikovalskega natečaja ARA Home 2049, je njena vizija socialnih stanovanj za prihodnost prejela odkupno nagrado mesta Lahti.

Njeno magistrsko delo raziskuje preobrazbo študentskega naselja Kortepohja v Jyväskylu. Cilj je pokazati, kako se lahko previdna celovita urbana prenova uporabi kot podlaga za vračanje socialnih impulzov v mesta, predvsem s pomladitvijo obstoječega stavbnega fonda in uporabo celostnega pristopa na različnih ravneh. Skozi magistrsko nalogo se sklicuje na delo arhitekta Alvarja Aaltaja, avtorja univerze v Jyväskylu.

Zarek verjame v uporabnost multidimenzionalnega aspekta urbane transformacije, ki so jo prikazali tudi različni projekti v ostalih Evropskih mestih, ki se srečujejo s težavo, kako prilagoditi zastareli stanovanjski fond sodobnim bivanjskim standardom. Projekt je bil izbran za predstavitev na konferenci platforme Future Architecture v Ljubljani februarja 2016.