Mentorji Aleksandra Zarek Clément Blanchet Juuso Koponen Lavinia Scaletti Léopold Lambert Tomaž Pipan Udeleženci delavnice

Clément Blanchet

Vsebinska usmeritev delavnice: Kakšna je podoba Ljubljane?
Kako sprejeti globalizacijo in spremeniti podobo Ljubljane kot prostora, ki vključuje raznolikost, ob istem času pa neguje in ohranja svojo edinstvenost?
Ali lahko turizem ustvarja trajnostno prihodnost za Ljubljano?

Barbara_Pocek (2 of 1)-3

Clément Blanchet

Clément Blanchet je francoski arhitekt, profesor in kritik, ki se ukvarja s teorijo arhitekture, urbanizma in raziskovanjem kulture.

Je bivši sodelavec in direktor Office for Metropolitan Architecture (OMA), kjer je deloval od 2004 do 2011. V desetih letih sodelovanja z Remom Koolhaasom je prispeval k razvoju OMA v Franciji in bil vodja številnih zmagovalnih projektov, kot je Serpentine Gallery v Londonu in knjižnica v Caenu (natečaj 2016), prav tako pa je bil vodja zmagovalnih natečajnih predlogov, kot je kongresni in razstavni center v Toulousu, Ecole Centrale v Parizu, urbanistični načrt za Saclay in Bordeaux ter nedavno most Bosc v Bordeauxu.

V maju 2014 je v Parizu ustanovil studio CLEMENT BLANCHET ARCHITECTURE (CBA), ki je  strukturiran kot laboratorij, kjer raziskuje in poučuje o arhitekturi in urbanizmu v vseh njunih pojavnih oblikah.

CBA trenutno dela na natečajih za obnovo trajektnega terminala v Torontu, muzeja v Berlinu, sedeža podjetja v Toulousu, prav tako pa načrtuje stolpico v Nici, nadgradnjo železniške postaje v Nici, prizidek Politehnične šole v Saclayu, poleg tega pa v sodelovanju z OMA nadaljuje s projektom izgradnje Caenske knjižnice.

Blanchet je na šoli za arhitekturno v Versaillesu diplomiral z visoko odliko. Na arhitekturnih šolah v Franciji, Angliji, Nizozemskem, Danskem in Švedskem sodeluje kot vabljeni kritik, kot učitelj pa na Paris Val de Seine Architectural School in ESA. Svoj čas Blanchet tako deli med Francijo in ZDA, kjer prav tako predava na University of Michigan in Rice University.