Antje Steinmuller Anže Zadel Dr. Anne Stenros Freo Majer John A. Bruce MOSTLIKELY Working with the 99%

John A. Bruce

DELAVNICA:
Oblikovalske prakse in zakonodaja: Vloga vključujočega, participativnega odločanja za cenovno dostopna stanovanja
z Anžetom Zadelom

DATUM IN LOKACIJA:
23. 5. 2019 / 9:30 -15:30 / Mestna Hiša, Rdeča dvorana, Ljubljana

John A. Bruce je pedagog, oblikovalec, raziskovalec in strateg. Je asistent strateškega oblikovanja na Parsons, kjer vodi studio Design for Living and Dying (oblikovanje za žive in umirajoče) v transdisciplinarnem MFA programu za oblikovanje in bo postal vodja omenjenega programa v jeseni 2019. Je hkrati višji strateg za Forward Mapworks, svetovalnico za strategije. Je soustanovitelj Brooklynskega podjetja za oblikovanje in arhitekturo Super-Interesting! Med njegovimi strankami najdemo: Light Phone, Brooklyn Fashion + Design Accelerator, Red Hook Initiative, Novo Foundation, U.S. Department of Energy, and Italia Innovation. Skupaj s Pawlom Wojtasikom je režiral in produciral  dokumentarni film End of Life (Konec življenja), kakor tudi mnogo kratkih filmov in instalacij. Njegovo delo je bilo prikazano internacionalno, med drugim na New York Film Festival, Cinéma du Réel, Doclisboa, RIDM, Thessaloniki Documentary Festival, Chicago Film Festival, PBS, Showtime, VICE, MTV, VH1, Julliard School, Brooklyn Academy of Music, Equitable Vitrines in Park Place Gallery. Delal je kot vodja produkcije in režiser fotografije pri številnih filmih in multimedijskih projektih, ki se ukvarjajo z družbenimi temami. Služil je najprej kot član odbora (2012-18) in nato vodja odbora za Robert Flaherty Film Seminar (2016-18). Na Šoli za vizualne umetnosti je pridobil BFA, nato pa še MBA iz trajnostnih sistemov pri Pinchot (Presidio). V letniku 2015-2016 je bil zaposlen na Inštitutu za etnografijo oblikovanja in družbene misli na prej omenjeni The New School.

OPIS DELAVNICE:
Z naraščajočim trendom sodelovanja lokalnih skupnosti v urbanih in političnih procesih na lokalni in regionalni ravni številni novi mehanizmi in zakoni omogočijo prebivalcem, da sodelujejo pri političnih odločitvah glede prihodnosti cenovno ugodnih stanovanjskih politik. Eden največjih izzivov, ki se pojavljajo pri teh »participativnih praksah«, je, kako zagotoviti, da ti procesi resnično prispevajo h krepitvi upoštevanja volje državljanov. Vprašanja, ki se pojavljajo, so: Kakšna je zgodovina sodelovanja lokalnih skupnosti v stanovanjskih strategijah v Ljubljani in regiji? Kako druga mesta/regije krepijo sodelovanje v alternativnih stanovanjskih strategijah? Kako bi lahko oblikovalske prakse okrepile participativne postopke v zakonodaji?

Za vodenje participativne delavnice so ključni: radikalni pristop k oblikovanju zakonodaje, transdisciplinarnost z vključevanjem različnih disciplin in udeležencev ter sodelovanje z namenom razvoja novih pristopov k zakonodaji. Delavnica bo na podlagi teorije in prakse združila meščane, strokovnjake, politike, delavce in mestne in državne uradnike, z namenom preučitve možnosti za demokratizacijo mesta.

Celodnevna delavnica bo potekala 23. maja v prostorih Mestne občine Ljubljana. 24. maja bo sledila konferenca v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

REGISTRACIJA
Delavnica je namenjena za zaključeno skupino in ima omejeno število udeležencev. Kljub temu je na voljo še nekaj prostih mest. V kolikor vas sodelovanje zanima, nam pišite na info@designbiotop.si. Za prijavo potrebujemo naziv vaše izobrazbe/področje dela vašo pozicijo in kontaktne informacije. Po prejetju vaše prijave, vam bomo sporočili, če so prijave še možne. Hvala za razumevanje.