Antje Steinmuller Anže Zadel Dr. Anne Stenros Freo Majer John A. Bruce MOSTLIKELY Working with the 99%

Anže Zadel

DELAVNICA:
Oblikovalske prakse in zakonodaja: Vloga vključujočega, participativnega odločanja za cenovno dostopna stanovanja
z Johnom A. Brucem

DATUM IN LOKACIJA:
23. 5. 2019 / 9:30 -15:30 / Mestna Hiša, Rdeča dvorana, Ljubljana

Anže Zadel je oblikovalec, strokovnjak s področja urbane politike in raziskovalec. Ukvarja se z enakopravnostjo, javnimi politikami in družbeno dobrobitjo. Vključujoča tako akademsko in kreativno prakso, njegova magistrska naloga z naslovom The Design of Community Participation (Oblikovanje sodelovanja skupnosti) raziskuje vlogo »sodelovanja skupnosti« v boju za dostop do sredstev in infrastrukture v kontekstu rastočega trenda »sodelovanja skupnosti« v aktualnem prostorskem načrtovanju in s tem povezani politiki v mestih po svetu. Njegove raziskave poganja zanimanje za skupno večanje znanja, medtem ko ponuja svoje strokovno znanje o teh procesih istočasno, ko se o procesih sodelovanja uči od vanje vpletenih. Doktorski naziv iz Javne in urbane politike je pridobil v Milanu (The New School), MS v Oblikovanju in urbani ekologiji v Parsons, šoli za oblikovanje. BA v arhitekturi in urbanizmu je dokončal na Univerzi v Ljubljani in Tehniški univerzi v Istanbulu. Prejel je Kalil in Zahn nagrado za delo z Amenawon initiative na temo razvoja ekološke šole v Lagosu, Nigeriji. Leta 2016 je delal na Inštitutu za etnografijo oblikovanja in družbene misli na prej omenjeni The New School.

OPIS DELAVNICE:
Z naraščajočim trendom sodelovanja lokalnih skupnosti v urbanih in političnih procesih na lokalni in regionalni ravni številni novi mehanizmi in zakoni omogočijo prebivalcem, da sodelujejo pri političnih odločitvah glede prihodnosti cenovno ugodnih stanovanjskih politik. Eden največjih izzivov, ki se pojavljajo pri teh »participativnih praksah«, je, kako zagotoviti, da ti procesi resnično prispevajo h krepitvi upoštevanja volje državljanov. Vprašanja, ki se pojavljajo, so: Kakšna je zgodovina sodelovanja lokalnih skupnosti v stanovanjskih strategijah v Ljubljani in regiji? Kako druga mesta/regije krepijo sodelovanje v alternativnih stanovanjskih strategijah? Kako bi lahko oblikovalske prakse okrepile participativne postopke v zakonodaji?

Za vodenje participativne delavnice so ključni: radikalni pristop k oblikovanju zakonodaje, transdisciplinarnost z vključevanjem različnih disciplin in udeležencev ter sodelovanje z namenom razvoja novih pristopov k zakonodaji. Delavnica bo na podlagi teorije in prakse združila meščane, strokovnjake, politike, delavce in mestne in državne uradnike, z namenom preučitve možnosti za demokratizacijo mesta.

Celodnevna delavnica bo potekala 23. maja v prostorih Mestne občine Ljubljana. 24. maja bo sledila konferenca v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

REGISTRACIJA
Delavnica je namenjena za zaključeno skupino in ima omejeno število udeležencev. Kljub temu je na voljo še nekaj prostih mest. V kolikor vas sodelovanje zanima, nam pišite na info@designbiotop.si. Za prijavo potrebujemo naziv vaše izobrazbe/področje dela vašo pozicijo in kontaktne informacije. Po prejetju vaše prijave, vam bomo sporočili, če so prijave še možne. Hvala za razumevanje.