Antje Steinmuller Anže Zadel Dr. Anne Stenros Freo Majer John A. Bruce MOSTLIKELY Working with the 99%

Antje Steinmuller

DELAVNICA:
Spodbujanje življenja v domačih skupnostih

DATUM IN LOKACIJA:
24. 5. 2019 / MAO Ljubljana

Antje Steinmuller je izredna profesorica na California College of the Arts (CCA), kjer je vodja programa Bachelor of Architecture in je ena od vodij Urban Works Agency (CCA-jev laboratorij za raziskave urbanizma). Njena raziskava se ukvarja z oblikovanjem kot stičiščem med državljansko vodenimi in preko mesta reguliranimi procesi v kreiranju mestnega prostora – od novih tipologij mestnih dobrin in novih oblik kolektivnega življenja do agencij za arhitekturo nasproti problematiki trenutne stanovanjske krize. Nedavno je bilo njeno delo razstavljeno v Yerba Buena centru za umetnost, v Muzeju umetnosti v Milwaukeeju, v Seoulskem bienalu za arhitekturo in urbanizem ter v urbanem centru SPUR. Antje je soavtorica knjige Commoning Domestic Space, knjigi o skupnostnem življenju v Kaliforniji.

OPIS DELAVNICE:
Življenje v skupnosti doživlja preporod v mestih po vsem svetu. Medtem, ko je ta pojav delno posledica finančne dostopnosti, ki izhaja iz skupne rabe prostora, se je so-bivanje izkazalo kot ključno za ustvarjanje pomembnih medosebnih odnosov in novih oblik varnosti, ki jih ti omogočajo. S koreninami v bogati dediščini življenja v skupnostih tako raznolikimi kot kibucizem, poskusi socialnega bivanja v času komunizma in komun v zaledju Kalifornije, nastalih kot upor prevladujoči miselnosti tistega časa, sodobni modeli življenja v skupnosti zajemajo podjetniške poskuse v so-bivanju, hekerske hostle, časovno deljene prostore in na članstvu temelječa globalna omrežja. Znotraj spektra skupnosti, ki temeljijo na »nuji« in takšnih, ki jih žene »kulturni aspekt«, bivanje v skupnosti omogoča aktualne trende – od alternativnih družinskih skupnosti, skupinskega dela od doma do svojevrstnega življenjskega sloga – ki stanovalcem vračajo občutek moči in kontrole nad lastnim življenjem.

Ta 2-urna delavnica predstavlja strategije, v katerih zgodovinski in sodobni projekti so-bivanja spodbujajo prostorske vire k oblikovanju širših skupnosti. Dotakne se modelov lastništva, prostorskih okvirov, stopenj skupne rabe, tipologij razvijajočih se družbenih enot, upravljanja in porazdelitve domačega dela. Ponuja vpoglede v pogosto skrito tipologijo študentskih in akademskih urbanih nastanitev, načrtovanja mest, antropogeografijo in sociologijo. Delavnica nadalje stremi k spodbujanju raziskovanja scenarijev prihodnosti souporabe bivalnega prostora in virov, kakor jih determinira specifičen kulturni, politični in ekonomski kontekst Ljubljane.

Gostja dogodka v sklopu platforme Future Architecture.

REGISTRACIJA
Vse zainteresirane za udeležbo na delavnicah naprošamo, da ob prijavi izberejo samo eno delavnico, saj potekajo v istem terminu. V primeru, da se prijavite na več delavnic hkrati, si organizatorji pridržujemo pravico, da vas sami razporedimo glede na zasedenost mest. Delavnice so sestavni del konferenčnega programa.

Po prijavi na konferenco boste prejeli potrditveni email, kjer se boste preko povezave lahko prijavili na izbrano delavnico.

Rezultati delavnice: TUKAJ